Grängesberg

Barnens dag åter i GrängesbergSå här såg Barnens dag-tåget ut genom Blåns i Grängesberg 1906. Riktigt som i fornstora dagar lär det aldrig bli igen, men på söndag återuppstår i all fall Barnens dag-firandet i sin ursprungsort Grängesberg igen. Foto: Adolf Blomkvist

Barnens dag åter i Grängesberg

GRÄNGESBERG

Efter ett antal års uppehåll återupptas på söndag, 25 juli, Barnens dag- firandet på sin ursprungsort: Grängesberg.
I maj år 1901 anordnades där den första Barnens dag- festen, med syfte att det ekonomiska överskottet skulle gå till barnens bästa.

När Barnens dag började firas gick pengarna till den inköpta skollovskolonin på Öddö, utanför Strömstad.

En del av de intäkter som Folkets hus- och parkföreningen kan ta in under söndagens firande i parken är tänkta att gå till Öddö- verksamheten, men det största behovet nu är att få in medel till upprustning av Folkets park i Grängesberg.

Under söndagens återuppståndelse av Barnens dag- festen väntar bland annat två scenframträdanden på friluftsteaterns scen: Dels ger Ludvika Minicirkus Young Stars en show, dels spelar Tore and the No Smokers.

I tolv år har det sistnämnda bandet åkt land och rike runt och uppträtt med genomtänkta hårdrockslåtar för barn i alla åldrar.

– Vi är Sveriges hårdaste och rökfriaste barnband, säger bandmedlemmen Conny Carlsson.

Han fortsätter lätt skämtsamt:

– Vi vill nå även de äldre ungarna. Den traditionella barnmusiken fungerar för en sexåring men ratas av en tioåring. Det finns inte en frisk sjuåring som vill lyssna på Mora Träsk.

Under söndagen kommer det i Grängesparken också att finnas aktiviteter som ponnyridning, hoppborg, fiskdamm, ansiktsmålning, tipspromenad, lotteri och servering.

Enligt Kalle Karlqvist i arrangörsleden kan det redan till kommande år bli fråga om dubbla dagar med Barnens dag- firande – lördag kväll och söndag eftermiddag. Precis som det var på storhetstiden, då extra tåg gick från bland annat Lindesberg.

Nämnas i sammanhanget kan att parkföreningen sedan en tid tillbaka, med stöd av kultur- och fritidsnämnden, driver fritidsgårdsverksamhet i parkhallen. 40-45 ungdomar, som det varit vissa kvällar, vittnar om ett behov för verksamheten.

– På några få händer gör vi vad vi kan för att ungdomarna ska få ha en gemensam mötesplats, säger Kalle Karlqvist.

Henrik Schmidt
E-post: henrik.schmidt@dt.se

Barnens Dags Riksförbunds partners