BARNKONVENTIONENS FÖDELSEDAG 20 nov 2019Den 20 november 2019 blir det en ny manifestation med fackeltåg, för att fira  BARNKONVENTIONENS FÖDELSEDAG.

Se Information längre fram.


Barnkonventionens födelsedag 20 november

Den 20 november 1989 antogs FN:s konvention om barnets rättigheter och i många länder världen över firas därför 20 november som den stora barndagen. Även i Sverige arrangeras flera olika aktiviteter i anslutning till Barnkonventionens dag.

UNICEF

Många var facklorna som tänts för att fira barnkonventionens födelsedag.

Fackeltåg för barnens rätt

BORLÄNGE Fackeltåg gick från fyra olika platser i Borlänge när Internationella barndagen uppmärksammades under tisdagskvällen med en manifestation i Folkets Park.

Den kolsvarta natten lystes upp utanför Cozmoz av de många facklorna.

Ett hundratal personer deltog i manifestation, som är ett samarbete ungdomsrådet, mottagningsenheten, Röda Korset, Svenska kyrkan och Borlänges skolor.

Barn- och bildningsnämndens ordförande Mari Jonsson inledningstalade genom att bland annat läsa upp stycken ur FN:s barnkonvention och påpekade flera gånger alla barns lika värde och rättigheter, oavsett kön, ålder religion eller tillhörighet.

? Borlänge ska vara en plats där alla barn känner sig trygga och vi ska ha med barnen i planeringen för hur kommunen ska utvecklas, sa Mari Jonsson.

Vidare innehöll manifestationen tal och musik.

Bland annat bjöds det på ett stycke ur musikalen Annie. Den har premiär i mars och handlar om en flicka som bor på ett barnhem i 30-talets New York.

Annie sätts upp som ett projektarbete av gymnasieeleverna Frida Johansson och Anna-Clara Eriksson.

Det var den 20 november 1989 som FN:s konvention om barnets rättigheter antogs.

Enligt den ska Internationella barndagen den 20 november firas världen över och samtliga länder som skrivit under ska rätta sig efter den.

Barnens Dags Riksförbunds partners